||| ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ |||


ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ : στο αριστερό μέρος υπάρχουν αρχειοθετημένα σε θεματικές ενότητες τα παλιότερα κείμενα(με χρονολογική σειρά).Επίσης οι προσθήκες,οι εμπνεύσεις και τα καινούργια κείμενα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας άναρχης,παντελώς αποσπασματικής και άτακτης δημιουργικής διαδικασίας. Όλα αυτά συνεπάγονται την,χρονικά ασύμβατη με κάθε λογικό προσδιορισμό,δημοσίευση καινούργιων κειμένων σε ότι έχει να κάνει με το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον.Αυτά.




Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Σκόρπιες σκέψεις περί των επαναστατών του κώλου(και όχι μόνο) , Part I

Επανάσταση : 1. δυναμική λαϊκή εξέγερση κατά της εξουσίας , που αποβλέπει στην ανατροπή του πολιτικού ή κοινωνικού καθεστώτος ή την απελευθέρωση από ξένο κατακτητή . 2. απότομη και ριζική αλλαγή των καθιερωμένων , που επιφέρουν αλλαγές σε έναν τομέα(βιομηχανικό,αγροτικό κτλ) 3 . ριζική μεταβολή των αρχών τομέα,επιστήμης ή τέχνης . 4. η έντονη αντίδραση κάποιου σε ότι θεωρεί καταπιεστικό . [ Γ. Μπαμπινιώτης , Κέντρο Λεξικολογίας ]


Στην εποχή μας γίνεται πολλή κουβέντα για το τι είναι επανάσταση και τι επαναστάτης . Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι φαντάζομαι ότι εξαπανέκαθεν(sic) υπήρχε αυτό το ερώτημα , αλλά ίσως, σήμερα να είναι πιο επίκαιρο εξαιτίας των πολλών ερεθισμάτων , της υπερ-/παρα πληροφόρησης και της πληθώρας τρόπων και τεχνασμάτων για να βαφτίσει κάποιος κάτι ως επανάσταση ή για να αυτοαποκαλεστεί επαναστάτης . Ακούμε συχνά διαφημίσεις του τύπου «η επανάσταση στην εμφύτευση μαλλιών» ή εικαστικά σχόλια περί «επαναστατικής τέχνης» κτλ . Ακόμα , πολλές φορές χρησιμοποιούνται εμπορικά,πολιτικά και όχι μόνο μορφές που παραπέμπουν σε «επαναστατικές καταστάσεις» (βλέπε Ernesto Guevara de la Serna – το Che ίσως είναι πολύ μικρό για αυτόν) με στόχο προφανώς τα αντίστοιχα οφέλη . Το θέμα όμως δεν είναι τόσο οι διαφημίσεις που κακώς χρησιμοποιούν τον όρο επανάσταση, άλλωστε τόσα τεχνάσματα χρησιμοποιούν για να μας επηρεάσουν , αυτό θα μας πειράξει ;


Το μελανό σημείο σήμερα είναι τα άτομα που αυτό-αποκαλούνται επαναστάτες .

Ø Το να συμμετάσχει κάποιος σε μια πορεία(και μόνο) ,

Ø Το να πετάξει μια μολότοφ(και μόνο) ,

Ø Το να τα σπάσει σε ένα πάρτυ των ΕΑΑΚ(βλέπε πάρτυ Ιατρικής),

Ø Το να το παίζει μάγκας με τα λεφτά του μπαμπά

Ø Το να φοράει σκισμένα τζινς , να αράζει στην Πλατεία(Εξάρχεια) και να πηγαίνει που κ που σε κάνα στέκι ,

Όλα αυτά δεν είναι επανάσταση .
Είναι lifestyle .


Προφανώς τίθεται το θέμα , ποιός ή τί είναι επαναστάτης ;

Πάντα πίστευα ότι η επανάσταση ξεκινάει από το μυαλό . Προφανώς δεν αρκεί μόνο η συνειδητοποίηση κάποιων πραγμάτων αλλά και η εφαρμογή μέρους ή όλων στην καθημερινή ζωή .

Ø Το να δεις ένα σχηματισμό από σύννεφα στον ουρανό και να το παρομοιάσεις με μια στιγμή από την ζωή σου ,

Ø Το να συνειδητοποιείς καθημερινά πόσα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα (αλλά δεν είναι) ,

Ø Το να ζεις με τρόπο που σε εκφράζει , δίχως σημαντικούς συμβιβασμούς και μικροαστικές αναγκαιότητες ,

Ø Το να αναρωτιέσαι σε βάθος ερωτήματα ,που επιφανειακά έχουν καθιερωθεί ως αυτονόητα και απαντημένα , όπως γιατί το νερό είναι διαφανές και γιατί το φως διαχέεται ,


Όλα αυτά είναι κάποια δείγματα επανάστασης της σκέψης.
Δείγματα του ότι ο νους έχει βρει έναν δρόμο πολύ μακριά από την αλλοτρίωση και την μαζικοποίηση .




Αυτά όμως όσον αφορά το μυαλό . Μετά ;

Αναμφισβήτητα με τις παρούσες συνθήκες νομίζω ότι οι μέθοδοι επανάστασης που δεν χρησιμοποιούν βία δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα . Ωραίες οι ειρηνικές πορείες , οι ιδεολογικές ανακοινώσεις αλλά μέχρι ένα σημείο . Χαρακτηριστικό παράδειγμα(ένα από τα πολλά) η διεθνής κατακραυγή για τον πόλεμο στο Ιράκ , πριν γίνει αυτή . Τόσες πορείες σε όλο τον κόσμο , τόσες διαμαρτυρίες …αλλά μετά το τίποτα . Εντάξει , τί θα μπορούσε να κάνει ο μέσος άνθρωπος πέρα από τα διαμαρτυρηθεί μέσα από μια πορεία ; Να γκρεμίσει την αμερικανική πρεσβεία με τα χέρια του ; Προφανώς όχι . Απλά είναι ένα παράδειγμα του πόσο επιφανειακά επηρεάζονται οι κυβερνήσεις από τέτοιου είδους διαμαρτυρίες . Αντίθετα βλέπουμε , για να έρθουμε στα δικά μας , πόσο τρομοκρατημένη δείχνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την άνοδο του αντι-εξουσιαστικού χώρου και τις αυξανόμενες «μικρής κλίμακας» επιθέσεις : ασταμάτητη καταστολή, προληπτικές συλλήψεις , σύμπραξη με παρακρατικούς μηχανισμούς και ακροδεξιά κατάλοιπα (βλέπε τις αυξανόμενες επιθέσεις σε στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους τον τελευταίο καιρό) , επιθυμία για λογοκρισία του Indymedia και άλλων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και αυτά ίσως να είναι μόνο η αρχή .

Νομίζω , πάντως , ότι γενικά για να είναι αποτελεσματική η βία θα πρέπει ο μέσος άνθρωπος να έχει αφυπνιστεί πνευματικά . Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η επανάσταση ξεκινά από εκεί . Γιατί όσες επιθέσεις σε τράπεζες ή υπουργεία κι αν κάνω εγώ , ή ο Γιώργος κι άλλοι 200 φίλοι μας(θεωρητικά μιλώντας) δεν θα καταφέρουμε κάτι περισσότερο από μια νίκη γοήτρου . Δεν λέω ότι αυτού του τύπου οι ενέργειες είναι κατακριτέες ή «άχρηστες» απλά θα είχαν περισσότερη αξία και θα παρακινούσαν τον κοινό νου αν αυτός είχε ήδη επαναστατήσει .


Υπό ποιες προϋποθέσεις όμως θα επαναστατούσε ο λαός ;

Δύσκολη ερώτηση , δύσκολη απάντηση . Για την ακρίβεια αν υπήρχε απάντηση δεν θα ήμουν εδώ αλλά θα προσπαθούσα με πολλούς άλλους να δημιουργήσω αυτές τις προϋποθέσεις . Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιες παράμετροι : η συνεχής απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε επίπεδο εργασίας και προσωπικών σχέσεων , η αυξανόμενη πίεση και απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής , η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων κ.ά. δημιουργούν μια δυναμική που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος επανάστασης . Αλλά μέχρι εκεί , αυτά είναι κάποιες γνωστές παράμετροι .

Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με μαθηματικά του χάους και πιθανότητες , επιστημονικές περιοχές που δυστυχώς δεν κατέχω.Αυτά (προς το παρόν) .



6 σχόλια:

red/black είπε...

Καλή αρχή φίλε και καλό κουράγιο...Ίσως σου χρειαστεί..

E l i t i s είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου . Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί μου λές καλό κουράγιο . Θέλω να πω ότι αυτό το κάνω γιατί είναι κάτι που με εκφράζει και όχι καταναγκαστικά ..Τί
εννοούσες ;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο κείμενο σύντροφε.

Τρεις παρατηρήσεις

1. Η επανάσταση είναι το πέρασμα σε μία άλλη κοινωνία (σε περίπτωση που πετύχει). Είναι αυτονόητο ότι πριν από αυτό το γιγαντιαίο βήμα έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια του πως θα μοιάζει η άλλη αυτή κοινωνία. Δηλαδή έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εκείνες οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές που θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

2. (σχετική με την προηγούμενη) Χωρίς να γινόμαστε οικονομιστές, όπως οι μαρξιστές, και να ανάγουμε τα πάντα στην οικονομία, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο πως διαμορφώνονται οι κοινωνικές δομές. Γι' αυτό κατά την άποψή μου σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και επικράτηση μίας επανάστασης θα παίζει πάντα η σταδιακή αντικατάσταση του παρόντος οικονομικού συστήματος (καπιταλισμός) με άλλες λογικές οικονομίας.

3. Η βία είναι θεμιτή μορφή αντίδρασης και για έναν άλλο λόγο πέρα από όσους ανέφερες. Αποδεικνύει την υγεία των κινημάτων, δηλαδή ότι σε παγκόσμιες συνθήκες απόλυτης μπατσοκρατίας μπορεί και αμφισβητεί το μονοπώλιο της κρατικής βίας στις καρδιές των ανθρώπων. Πρέπει να χαρακτηρίζεται όμως από αξιοπρέπεια δράσης (όχι τύπου ζορό) και να έχει μία ελάχιστη σύνδεση με τον απώτερο στόχο, την επανάσταση. Ο αναρχικός χώρος σήμερα σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει αυτά. Με εξαιρέσεις βέβαια (δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς).

Αυτά τα ολίγα.

astrodomime είπε...

ζακ πρεβερ
"οι μοντέρνοι καιροί"

η έκθεση διεθνής
το τμήμα μηχανών
της κόλασης και του ουρανού
ανοιχτό
κι οι μπάτσοι του ύδατος Βισύ
της Λούρδης
κι όλων των άλλων πόλεων
και κρατών
ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος
κι όλος ο κόσμος κάνει ουρά
να δει ένα θέαμα δίχως προηγούμενο
εκεί μες στης σιδηρουργίας το περίπτερο
να δει
μέσα σε δάσος άσπρων ξύλων
χαμένη
την ελευθερία


Πάντα πίστευα πως η έννοια της επανάστασης είναι συνυφασμένη με την έννοια της ελευθερίας..
η έλλειψη ελευθερίας είναι η κινητοποιός δύναμη για την αρχή μιας επανάστασης και αυτό ίσως 8α μπορούσε να είναι η συνέχεια των σκόρπιων σκέψεών σου...

red/black είπε...

Κανείς μας δεν το κανει καταναγκαστικα..Απλα με τον καιρο θα βγεις πολλες φορες εξω απο τα ρουχα σου, ειτε με προβοκατορικα σχολια ειτε με υβριστικα απο εθνοφρουρους και τσιρακια τους και ισως ακουσεις και απο συντροφους σου πολυ αρνητικα πραγματα, για θεματα που πραγματικα ειναι ασημαντα...Το τελευταιο δεν μλου εχει τυχει αλλα εχει τυχει σε συντροφους που εχουν Blog και τους μπινελικώνουν επειδη εχουν ενα λινκ συλλογικοτητας που καποιος δεν την γουσταρει ππλα..και τι πιο ευκολο απο το να σου στειλει ενα κατεβατο με μπινελικια :)
Kλαιν μαιν ομως οπως λενε και οι φιλοι μας :)

anvo είπε...

Η Κοινωνική Επανάσταση είναι η σπουδαιότερη κοινωνική έκφραση! Είναι κοινωνική,επομένως είναι και ατομική/προσωπική...
Η Κοινωνική Επανάσταση είναι η μόνη επανάσταση. Αλλά επειδή η Γλώσσα ειναι γλώσσα της Κυριαρχίας, το αντεστραμένο νόημά της χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής: στην διαφήμιση, την Τέχνη, την βιομηχανία και στην καθομιλουμένη.
Η Κοινωνική Επανάσταση είναι κάτι άγνωστο: μόνον εικασίες έχουμε γι' αυτήν, και μάλιστα αμφιλεγόμενες! Οι γνώσεις μας για το τι είναι Επανάσταση είναι "εξ αντακλάσεως": αντλούμε πληροφορίες από την Ιστορία και την Θεωρία.
Η Κοινωνική Επανάσταση είναι ολοκληρωτική (ολοκληρωμένη) και τελειωτική (τελειώνει τις ιδεολογίες).
Η Κοινωνική Επανάσταση είναι η αρχή της Ιστορίας του Ανθρώπινου Γένους.
"Η Κοινωνική Επανάσταση θα είναι το μεγαλειωδέστερο Θέαμα".

Γιώργος.