||| ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ |||


ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ : στο αριστερό μέρος υπάρχουν αρχειοθετημένα σε θεματικές ενότητες τα παλιότερα κείμενα(με χρονολογική σειρά).Επίσης οι προσθήκες,οι εμπνεύσεις και τα καινούργια κείμενα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας άναρχης,παντελώς αποσπασματικής και άτακτης δημιουργικής διαδικασίας. Όλα αυτά συνεπάγονται την,χρονικά ασύμβατη με κάθε λογικό προσδιορισμό,δημοσίευση καινούργιων κειμένων σε ότι έχει να κάνει με το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον.Αυτά.




Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Αναρχία και Ουτοπία : Σύγκρουση ή Ταύτιση ;


Η αναρχία είναι δυστυχώς μια ιδεολογία που αποτελεί αν όχι την πιο παρεξηγημένη , μία από τις πιο παρεξηγημένες ιδεολογίες που υπάρχουν. Τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης συστηματικά και απολυταρχικά την ταυτίζουν με το χάος , τον χουλιγκανισμό , τους «γνωστούς-άγνωστους» , την ωμή βία κτλ.

Αυτή η εσκεμμένη παραπληροφόρηση , η οποία πραγματοποιείται για λόγους προφανείς , έχει ως συνέπεια η μάζα να θεωρεί τους αναρχικούς γενικά υπεύθυνους για σχεδόν κάθε βίαιο γεγονός στις πορείες και γενικά στους κοινωνικούς αγώνες.

Η αλήθεια είναι πολύ μακριά , ούτε καν «στη μέση» …

Η αναρχία γενικά εμπειριέχει την βία ως μορφή αγώνα και αντίστασης . Αλλά από καμία οπτική γωνία δεν εμπεριέχει την τυφλή βία . Επίσης η αναρχία έχει τόση σχέση με το χάος όσο ένα ποδήλατο με την γενετική μηχανική .Καμία .
Η αλήθεια είναι ότι η ταύτιση Αναρχία = Χάος έχει καταντήσει μαλακία.




Η Αναρχία θεωρητικά , με απλά , πολύ απλά λόγια (για σημασιολογικές λεπτομέρειες βλέπε «γκούγκλε») , βασίζεται στην αυτό-οργάνωση . Λέγοντας αυτό-οργάνωση εννοώ μια δομή λήψης αποφάσεων(επιτροπές) όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται άμεσα και με δίκαιο τρόπο και με τρόπο που εκφράζονται όλες οι απόψεις. Η αυτό-οργάνωση όμως θεμελιώνεται σε ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει την σημασία της πλήρους ισότητας και της ελευθερίας . Και ελευθερία σε ένα «αναρχικό πλαίσιο» δεν σημαίνει ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει(άποψη που εντάσσεται στην ταύτιση Αναρχία=Χάος) αλλά ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζεται και να πράττει χωρίς συντηρητικούς φραγμούς σεβόμενος πάντα τα βασικά δικαιώματα του συνανθρώπου του.Υπάρχουν πολλές αναρχικές «υπο-θεωρίες» , των οποίων η ανάλυση δεν αποτελεί το αντικείμενο αυτής της μικρής πραγματείας . Η ουσία όμως της αναρχίας είναι η απάρνηση κάθε κεντρικής εξουσίας , η ελευθερία , η ισότητα , ο αντι-μιλιταρισμός , η αγάπη για τον άνθρωπο , για το περιβάλλον και για τα ζώα αλλά όχι η βία .


Πολλοί λένε ότι η αναρχία είναι μια ουτοπία και ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη . Ιστορικά , μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγματα αναρχικών κοινωνιών τις αυτοοργανωμένες αγροτικές κοινότητες στην Ισπανία στις αρχές του 20ου αιώνα ή πιο πρόσφατα τις αυτό-οργανωμένες κοινότητες των Ζαπατίστας στο Μεξικό . Βέβαια , οι τελευταίοι αποκλίνουν από την αναρχική ιδεολογία , δεδομένου του γεγονότος ότι έχουν στρατό .




Δυστυχώς όμως ιστορικά , δεν υπάρχει κάποιο μέρος ή κάποια ιστορική περίοδος όπου η αναρχία υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Πρακτικά , σε ένα καπιταλιστικό σύστημα η αναρχία δεν έχει καμία θέση(και το αντίστροφο), διότι διαφέρει θεμελιωδώς . Προφανώς χρειάζεται να έχει πραγματοποιηθεί αρχικά μια μορφή επανάστασης και να «πέσει» το κυρίαρχο σύστημα του καπιταλισμού . Ας δεχθούμε θεωρητικά ότι οι καπιταλιστικές δομές καταστρέφονται από μια ξαφνική επανάσταση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια μορφή αναρχικής οργάνωσης ;


Αυτό το ερώτημα με απασχολεί ενίοτε . Αλλά κάθε φορά δεν καταλήγω σε μία απάντηση σαφή. Σίγουρα οι παράγοντες είναι πολλοί : ο τρόπος και οι άνθρωποι από τους οποίους ξεκίνησε η επανάσταση , οι κοινωνικές,πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην προ-επαναστατική περίοδο και το μέγεθος της καταπίεσης που θα είχαν δεχθεί οι άνθρωποι από το προηγούμενο σύστημα είναι μόνο μερικοί από αυτούς . Πιστεύω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σίγουρα σε μία μικρή κλίμακα , το θέμα είναι αν θα μπορούσε να καθιερωθεί σε έναν μεγάλο γεωγραφικό χώρο για μια μεγάλη χρονική περίοδο .


Ίσως , τελικά , ο τίτλος θα έπρεπε να είναι : Αναρχία και Ουτοπία : Μια αμφίρροπη μάχη. Γιατί κάποια ερωτήματα υπάρχουν για να γεννιούνται άλλα και όχι για να απαντηθούν αυτά καθεαυτά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση..: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,...
Σχηματοποίηση λόγου, θεογοία, κοσμογονία,...
Γεια...
URL : www.siopi.gr

EL.ZIN είπε...

Σημασία έχει να φτιάξει κάποιος τα σημαντικά ερωτήματα.
Οι απαντήσεις θαρχούν...
Η λαχτάρα για ελευθερία οδηγεί στην αναρχία και... στην ουτοπία.
Χρειάζεται και... η Γνώση...

E l i t i s είπε...

Σίγουρα χρειάζεται η γνώση , αυτό είχα γράψει και σε ένα άλλο κείμενο (http://rulenstein.blogspot.com/2008/03/part-i.html) αλλά η γνώση είναι μόνο η αρχή. Πάντως δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει αυτά τα ερωτήματα , δημιουργούνται από μόνα τους νομίζω . Τα λέμε εδώ γύρω ..

Lost Child είπε...

επίσης υπάρχει και το κίνημα του αναρχοπασιφισμού που αρνείται ολοκληρωτικά τη χρήση βίας, ακόμα και ως επίτευξη του σκοπού, δηλαδή της εδραίωσης της αναρχίας. Τέτοιες ιδέες θεμελιώθηκαν κυρίως από τον Τολστόυ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε χριστιανός αναρχικός.
Τσέκαρε και τους στίχους από το τραγούδι των crass, bloody revolutions. ;)